Noile realitati economice - IT-ul nu mai e un domeniu de crestere

Vad ca unii pe aici tot spera ca "piata" isi va "reveni" la "normalul" din 2001 pana in 2020 toamna.

Sunt aici ca sa va spulber iluziile - salariile mari au venit ca o consecinta a cresterii exponentiale a cererii de programatori pe piata.

Treaba asta s-a terminat, din trei motive, si o sa ziceti ca sunt controversiale, dar asta nu le face mai putin adevarate:

  1. Reducerea nevoii de software nou - de cate CRUD-uri credeti ca e nevoie in enterprise ? de cate agregatoare de social media e nevoie in consumer ? De cate agregatoare de oferte e nevoie ? etc.

  2. Scumpirea banilor - garla de bani data pe de-a moca start-up-urilor si corporatiilor (uneori cu dobanda negativa!) s-a cam terminat dupa schimbarea politicilor economice - garla de bani a ajuns la angajati, care s-au bagat la cumparat, s-a produs inflatie, ceea ce a determinat inchiderea robinetului. Experimentarea si inovatia au ajuns scumpe, si companiile prefera sa bage bani in chestii care stiu ca merge in loc sa ii arunce pe chestii noi (vezi pct 1.)

  3. Globalizarea muncii - sunteti suparati ca va iau job-urile indienii si filipinezii care pot sa faca acelasi lucru pe o treime din pret? Si ei sunt suparati ca vin africanii din urma care le fac lor fix la fel. Globalizarea adauga presiune la diminuarea salariilor, pana la nivelul minim global.

S-au cam dus vremurile cand toata lumea putea "creste" pentru ca cererea de programatori depasea oferta. Si asta folosind numai macroeconomie clasica, fara sa aberez cu AI-ul si cresterea productivitatii datorita generatoarelor de cod.

Ce urmeaza - IT-ul va deveni o meserie ca oricare alta cu numar constant de pozitii noi, pe masura ce practicantii vechi se pensioneaza. Aviatia (in US) este o alta meserie care a urmat acelasi model - de nisa in anii 1950, crestere exploziva in 1960 si in 1970 - cand parea viitorul - urmata de turbulente economice in 1980s, si plafonare din 1990 incoace. Scoala e foarte scumpa, pilotii juniori sunt platiti la minimum pe economie, atunci cand isi gasesc un job, si e o concurenta acerba pe pozitiile "bune", e.g. rute lungi, care sunt bine platite.